vlag-nl.jpg - 1kb
vlag-nl.jpg - 1kb
vlag-uk.jpg - 1kb
vlag-usa.jpg - 1kb

Lees

De

Feiten

Zuidpoolgebied was Subtropisch

Subtropisch Antarctica

Lang tijd geleden, zo'n 50 miljoen jaar, heerste in Antarctica een subtropisch klimaat. In de zeebodem voor de kust van Wilkes Land zijn stuifmeel en plantenresten van miljoenen jaren oud gevonden. Dit is het bewijs.

Recent Onderzoek

Begin januari 2010 vertrokken Henk Brinkhuis (oerplantkundige) en Peter Bijl van de Universiteit Utrecht met het onderzoeksschip “de JOIDES Resolution” vanuit Wellington (Nieuw-Zeeland) naar Antarctia met als missie het aanboren van de geschiedenis van de Antarctische ijskap. Zij leverden de bevestiging van wat reeds lang gedacht werd, vroeger was het superwarm en was er geen sprake van een ijskap en gletsjer.

Broeikaseffect en CO2

Waarom het destijds zo extreem warm is geworden is niet duidelijk. Ook toen was er een snelle toename van broeikasgassen. Een vergelijk met de huidige situatie zou veel informatie kunnen opleveren.

Wie is de Schuldige?

Wel is duidelijk dat er destijds geen auto's of vervuilende industrie was die we nu de schuld geven. Misschien moeten we ons niet verzetten tegen een verhoging van het CO2 en kunnen we dit als een natuurlijk process beschouwen.

Verhoging CO2 en Verlaging van Temperatuur?

De laatste tijd zien we een verhoging van het CO2 gehalte en een verlaging van de temperatuur. Het is de vraag ofdat dit een tijdelijk trend is. Deze tegenstelling roept natuurlijk ook meteen de vraag op "is er verband tussen CO2 gehalte en temperatuur?" Duidelijk is uit metingen dat de globale temperatuur op aarde in de periode 2004-2010 aan het dalen is!

Vertraging van 400-1000 Jaar

Laten we het niet complexer maken maar accepteren dat het een feit is. Het blijkt uit diverse bronnen dat de temperatuurs invloeden op een verandering van het CO2 gehalte een 400-1000 jaar vertraagd is. Er wordt zelfs gesproken over een vertraging van 1300 tot 5000 jaar.

800 Jaar Vertraging

Dit lijkt de meest aannemelijke vertraging. Dus de verandering (of disorder=verstoring) van de temperatuur op aarde is het gevolg van de beinvloeding die 800 jaar geleden heeft plaatsgevonden. Dit niet meer de schuld geven aan de stinkende diesels want die waren er toen nog niet!

Maart 2010

Bron: Diverse Bronnen en Jacques Bakker

Terug naar de startpagina