vlag-nl.jpg - 1kb
vlag-nl.jpg - 1kb
vlag-uk.jpg - 1kb
vlag-usa.jpg - 1kb

Lees

De

Feiten

Afval Scheiden Kan Beter Achteraf

Machine Is Meer Effectief

Het gescheiden ophalen van plastic afval (bronscheiding) is minder effectief dan het achteraf scheiden van het plastic afval (nascheiding). Het afval kan veel beter achteraf worden gescheiden door een machine dan door mensen. Bovendien is het achteraf scheiden van afval ook nog eens behoorlijk goedkoper.

Plastic Hero

In Nederland wordt dus met de "Plastic Hero" in het geheel niet het doel bereikt wat gedacht wordt. Naast de besparing die het achteraf scheiden oplevert, zijn ook nog eens de kosten op te tellen van alle campagnes die gevoerd worden in het kader van "lief zijn voor milleu". Vreemd genoeg gaan we gewoon door, en dit terwijl we weten dat doorgaan alleen maar meer belasting oplevert voor het milleu.

Herziening Noodzakelijk

Het doel om in 2012 42 procent van ons huisvuil gescheiden in te zamelen moet per direct worden hierzien. De proef die in Limburg (16 gemeenten) is gehouden bewijst dat doorgaan geen zin heeft en alleen tot vernietiging van geld zal leiden. Het is al zeer opmerkelijk dat er niet eerst een degelijke evaluatie is geweest voordat de weg van gescheiden inzameling werd ingeslagen.

Van 6,3 Naar 19 Kilogram

Het achteraf scheiden geeft ook nog eens een automatische sortering van het type plastic zodat het optimaal verder verwerkt kan worden. De opbrengst van het achteraf scheiden (aantal kg plastic per hoofd van de bevolking) is nergens in nederland zo hoog dan tijdens de proef in de 16 Limburgse gemeenten. Het is dus ook zeer effectief waardoor het milleu extra wordt ontlast. Met proeven die de burgers zelf het afval laten scheiden wordt 6,3 kilogram per inwoner verzameld. De proef in Limburg leverde 19 kilo plastic op per inwoner!

Uitspraak Gulpense Wethouder Jan Bormans

"Er wordt 3 keer zoveel plastic gescheiden indien we het achteraf doen." Het lijkt erop dat de boodschap van de Gulpense wethouder Jan Bormans, de initiatiefnemer van de proef in 16 Limburge gemeenten, beter tijdens de TV reclame kan worden vertoond. "Plastic afval kun je beter scheiden" staat er onder het oranje mannetje, nou dat klopt dus!

Stof Tot Nadenken

Nog even een nadenkertje: Als met nascheiding 19 kilo per inwoner wordt verzameld en met bronscheiding 6,3 kilo hoe kunnen we dan ooit aan de Europese eis voldoen om 42% van het kunststof te recyclen. Stel dat 19 kilo 100% is (praktijk is natuurlijk veel lager), dan zou er met bronscheiding maximaal 33% kunnen worden opgehaald!

Laatste Nieuws: Wat te doen als de "Plastic Hero Zakken" op zijn?

De zakken zijn gratis, maar dat is maar gedeeltelijk waar. U heeft een pakketje van 24 zakken gekregen. Dat pakketje kunt u twee keer per jaar gratis ontvangen. Echter, grote gezinnen gebruiken 2 tot 4 zakken per week. Laten we uitgaan van het gemiddelde van 3 zakken per week. Dan zijn de 24 zakken op na 8 weken en komt het grote gezin dus voor 18 weken (per half jaar) te kort, dit is 36 weken voor het gehele jaar. Even snel rekenen, een gemiddeld groot gezin komt dus 108 zakker per jaar (4,5 pakketje van 24 zakken) te kort en moeten dus bijkopen. Ik verwacht dat het gemiddelde grote gezin echt niet staat te wachten om plastic hero zakken erbij te kopen. Resultaat, alles gaat weer gewoon in de grijze bak.

Waar komen al die zakken toch vandaan?

Oh dat is duidelijk, die laten we maken in Chinese en Poolse fabrieken en die worden dan met milleu belastende vervoersmiddelen naar Nederland getransporteerd. Hoe komt het dan toch dat deze zakken nog steeds goedkoper zijn dan wanneer deze zakken in Nederland worden gefabriceerd. Nou dat is heel simpel. In die Chinese en Poolse fabrieken nemen ze het niet zo nou met het milleu en de werkomstandigheden.

February 2010

Terug naar de startpagina