vlag-nl.jpg - 1kb
vlag-nl.jpg - 1kb
vlag-uk.jpg - 1kb
vlag-usa.jpg - 1kb

Lees

De

Feiten

Nauwkeurigheid GPS Navigator

Oeps

Er wordt nogal eens gedacht dat een GPS (Global Positioning System) navigator zeer nauwkeurig is. Dit is absoluut niet waar. Hoe vaak heeft u volgens de navigator op de ventweg gereden terwijl dit niet waar was?

Ook Landmeters Gebruiken GPS

Dat is waar! Zij leggen punten vast in Nederland en leggen dit vast op een kaart. Het is echter nog steeds zo de positie niet absoluut wordt bepaald maar ten opzicht van een referentie punt. Vroeger was dit de kerktoren van Amersfoort, tegenwoordig zijn het de DGPS referentie ontvangers die in Gilze Rijen, Hoek van Holland en op Vlieland staan.

Nauwkeurigheid Positie

De nauwkeurigheid van de huis, tuin en bos GPS navigator is ongeveer 10 meter (in 95% van de gevallen). De grootste veroorzaker van de fout is de dichtheid van de Ionosfeer, deze is niet op alle plekken hetzelfde waardoor de looptijd van de verschillende sateliet signalen verschillend is.

Verschuiving

Na een krachtige aardbeving verschuiven de aardschollen. De beving die Chili op 27 februari 2010 heeft getroffen, heeft de stad Concepcion 3,04 meter naar het westen verplaatst. Hoofdstad Santiago is 27,7 centimeter naar het westen opgeschoven. Deze aardbeving heeft ook Buenos Aires, de hoofdstad van ArgentiniŽ, vier centimeter naar het westen verschoven!

Belangrijk, ja natuurlijk wat met 1 "klap" zijn alle navigators in Chili 3 meter onnauwkeuriger geworden. De kaart ligt er gewoon 3 meter naast.

Rotatie Aarde

Door de aardbeving in Chili zijn zelfs de dagen iets korter geworden. Door de verschuiving van de aardplaten is de massaverdeling van de aarde veranderd en is as van de aarde zo'n acht centimeter verschoven! Niet dramatisch maar volgens onderzoekers van NASA gaat de aarde nu sneller om zijn as dan voorheen. Om precies te zijn: een etmaal duurt nu 1,26 microseconden kort. Niet dat we hier wakker van liggen, maar het iedee dat er een invloed is geeft aan de aardbevingen een zware impact hebben op de aarde.

DGPS

DGPS referentie ontvangers die in Gilze Rijen, Hoek van Holland en op Vlieland staan bevatten krachtige zenders die de (lokale) afwijking ten opzichte van het GPS signaal uitsturen. Hierdoor wordt een nauwkeurigheid van 2 meter mogelijk. Ook langer meten over een langere tijd levert een nauwkeuriger positie op.

Dus

De navigator lijkt alleen maar nauwkeurig omdat deze wetenschap heeft van de wegpositie (en richting). Hij zoekt een locatie die past bij het rijgedrag. Daarom rij je nog wel eens op de ventweg maar nooit op de andere rijbaan van de autosnelweg!

Maart 2010

Bron: Diverse Bronnen en Jacques Bakker

Terug naar de startpagina