vlag-nl.jpg - 1kb
vlag-nl.jpg - 1kb
vlag-uk.jpg - 1kb
vlag-usa.jpg - 1kb

Lees

De

Feiten

Koeien Worden Steeds Groter

15 cm in 30 jaar!

De gemiddelde schofthoogte van melkkoeien is in 30 jaar met 15 centimeter omhoog gegaan. Dit meldt fokkerijorganisatie CRV.

Zwartbonte en Holstein Frisian sinds 1981 Gemeten

De Nederlandse melkveehouders zijn de afgelopen drie decennia grotere koeien gaan houden. In 1981, het eerste jaar dat de schofthoogtes van koeien werden vastgelegd, was de gemiddelde zwartbonte koe 1,31 meter hoog. In 2009 was de gemiddelde schofthoogte van de Holstein Frisian koeien 1,45 meter.

EffiiciŽnter in de Productie of Duurzaamheid

Volgens woordvoerder Bertil Muller van CRV is het fokken van grote koeien geen exclusieve Nederlandse trend. In de hele wereld hebben melkveehouders in de jaren tachtig en negentig bewust grotere koeien gefokt. Een grotere koe is effiiciŽnter in de productie van melk. De trend naar het fokken van grotere koeien is inmiddels wel tot een halt gekomen, stelt Muller. De focus in de fokkerij ligt tegenwoordig veel meer op duurzaamheid, gezondheid en vruchtbaarheid.

In 50 jaar Twee Keer Zoveel Melk

Melkkoeien zijn de afgelopen vijftig jaar meer dan twee keer zo veel melk gaan geven. De experts zijn het er nog niet over eens of dat nog wel gezond is, ook al proberen boeren van alles om het leven van hun koeien te veraangenamen.

Verschillen binnen Nederland

De grootte van de koeien heeft altijd veel te maken gehad met de kwaliteit van de grond. Op de vette kleigronden in het noorden en het westen van Nederland waren de koeien groter dan in het oosten en het zuiden, waar ze bij de arme zandboertjes ook nog werden gebruikt om de kar of zelfs de ploeg te trekken.

November 2009

Bron: Diverse Bronnen

Terug naar de startpagina