vlag-nl.jpg - 1kb
vlag-nl.jpg - 1kb
vlag-uk.jpg - 1kb
vlag-usa.jpg - 1kb

Lees

De

Feiten

Hoogste Kerktorens Van Nederland

Domtoren in Utrecht (112 meter)

Het dak van de toren is een met leien bedekte houten kap. De kap in in het begin van de 20'ste eeuw opgehoogd van 107 meter naar de huidige 112 meter. De hoogte van de toren is inclusief de windvaan welke een afbeelding bevat van de stadspatroon Sint Maarten. De Domtoren werd gebouwd tussen 1321 en 1382.

Nieuwe Kerk in Delft (109 meter)

De Nieuwe Kerk werd verbonden aan het huis van Oranje-Nassau doordat, slechts korte tijd voor zijn dood, prins Willem van Oranje Delft tot zijn tijdelijke residentie had gekozen. Vanuit Delft leidde hij zijn strijd tegen de Spaanse bezetter die Breda, waar het familiegraf van de Oranje's lag, had bezet. Op 10 juli 1584 werd prins Willem van Oranje in het Prinsenhof vermoord door Balthazar Gerards. Omdat het familiegraf van de Oranje’s in Breda onbereikbaar was werd de Prins in de Nieuwe Kerk begraven. Sindsdien is de Nieuwe Kerk de laatste rustplaats voor de leden van het Koninklijk Huis. De huidige torenspits werd gerealiseerd nadat de spits door de bliksem was vernield. De toren werd gebouwd tussen 1396 en 1496.

Onze Lieve Vrouwetoren in Amersfoort (98 meter)

Deze kerktoren heeft als bijnaam "Lange Jan". Omdat deze toren centraal gelegen is in Nederland werd de spits van de toren gekozen als oorsprong voor het Nederlandse coordinatenstelsel. Dit kadastrale nulpunt is aangegeven in de vloer van de toren. Een zelfde soort nulpunt bevind zich voor de Notre Dam in Parijs. Men is niet zeker over de bouwperiode maar schat dat de bouw in het midden van de 15-de eeuw heeft plaatsgevonden.

Sint-Vituskerk in Hilversum (98 meter)

Op de top van de toren staat een verguld kruis welke 9 meter lang is en 780 kilo weegt! In eerste instantie werd bij de bouw van de kerk in afgezien van de toren. Deze werd later gebouwd en is gereed gekomen in 1892. De toren werd in zeer korte tijd gebouwd.

Grote Kerk in Breda (97 meter)

Vanaf maart 1996 werd de toren in de steigers gezet tot een hoogte van 97 meter. Er is vanaf het hoogste punt naar beneden gewerkt. In 1468 werd begonnen met de bouw van de toren. De hoogste steen werd gelegd in 1506. Een verguld kruis, met appel en haan van 510 pond zwaar werd op de toren gezed in 1509.

En de Rest

Verder hebben we in Nederland nog 61 andere kerktorens die hoger zijn dan 70 meter!

Februari 2010

Terug naar de startpagina