vlag-nl.jpg - 1kb
vlag-nl.jpg - 1kb
vlag-uk.jpg - 1kb
vlag-usa.jpg - 1kb

Lees

De

Feiten

De Geschiedenis van de Koelkast

Koelkast of IJskast

Vroeger sprak men over de ijskast. Dit was nog voor de tijd van de electrische koelkast. Destijds werden blokken ijs geplaatst om de inhoud van de kast koel te houden. De blokken ijs werden aan de deur bezorgt of werden in een speciale ijskelder bewaard.

Vriezer

Het is echter fout om van een ijskast te spreken indien we een (diep)vriezer bedoelen. Een ijskast is niets anders dan een koelkast.

Electrisch

Een moderne koelkast werkt niet altijd op electriciteit. Dit kan ook gas zijn of zelfs een vloeibare brandstof zoals spirtus.

Een IJskelder

Een ijskelder is vaak een kelder van grotere diepte die goed afgesloten kan worden. In de ijskelder werden in de winter stukken ijs geplaatst. Tot ver in de zomer was het mogelijk om stukken ijs uit de kelder te halen en in de koelkast te plaatsten.

IJsgrotten

Hierbij bedoelen we niet IJsgrotten in een gletsjer maar bijvoorbeeld in de Eifel in Duitsland, de Eishöhlen. Bekend zijn de Eis- Mühlsteinhöhlen bij Gerolstein. Er zijn verschillende grotten bekend die in de winter werden gevuld met ijs. Dit ijs werd dan door rijke mensen aangevoerd in de zomer voor koele gerechten. Ook een bezoek aan een Eishöhle (hoewel nu niet meer in de winter gevuld met ijs) in de zomer is de moeite waard. De temperatuur is onder het vriespunt en zelfs in het midden van de winter is er nog ijs te vinden in deze grotten.

Bezoeken

De laatste keer dat ik deze grotten bezocht heb was een vrije toegang mogelijk. Neem wel een goede zaklantaarn en stevige schoenen mee. Omdat alles vochtig is moet je ook niet je beste kleren aantrekken. Wandelen in de directe omgeving van de Eis- Mühlsteinhöhlen bij Gerolstein is ook zeer apart. Een zeer grille omgeving.

Februari 2010

Terug naar de startpagina